Ardo

Oogstberichten - editie 30/04/2019 dinsdag 04 juni 2019

DSC_1500

Nadat de uitlopers van seizoen 2018 zoals spruiten, wortelen, schorseneren en prei afgewerkt werden, zijn de eerste oogsten en producties van het nieuwe seizoen intussen opgestart, met spinazie als eerste in de rij. De winterspinazie scoort dit jaar hoog in kwaliteit, terwijl de grotere volumes lentespinazie vanaf mei worden geproduceerd. In Zuid-Europa (Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk) zijn ook de eerste erwtenproducties opgestart.

In april waren we al getuige van de eerste grillige weersomstandigheden van het nieuwe seizoen. Koude in Zuid-Europa en warmte en droogte in Noord-Europa, met zelfs zandstormen in Denemarken als gevolg van de uitgedroogde akkervelden. Hopelijk is dit geen voorteken van een grillig weerbeeld dat de groei en de productie bemoeilijkt — iets wat de afgelopen jaren al herhaaldelijk leidde tot behoorlijk lage diepvriesvoorraden in Europa. Minder opbrengsten vorig jaar in combinatie met een constante stijging van de vraag via nieuwe markten en innovaties resulteren in behoorlijk wat uitdagingen voor onze productie- en supply chain afdelingen.

Ardo anticipeert op schommelingen door in te zetten op internationaal gespreide teeltgebieden in Portugal, Spanje, Frankrijk, België, Nederland, Denemarken en Oostenrijk. Deze strategie garandeert een constante kwaliteit en kwantiteit, elke oogst opnieuw.

 

MARKTBERICHTEN

Wereldwijd zien we een duidelijke trend in de richting van vegetarische en vegan consumptie. Deze veranderende levensstijl draagt bij tot een hogere consumptie van groenten en fruit.

Daarmee verbonden zet de stijgende vraag naar biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden zich onverminderd voort. Ook dit jaar breidde Ardo de bio teeltgebieden aanzienlijk uit door bestaande en nieuwe telers aan te spreken om de stap naar de bioteelt te zetten. Er is momenteel nog een duidelijk onevenwicht tussen vraag en aanbod dat ongetwijfeld nog enkele jaren zal aanblijven. Voor een volledige omschakeling van conventionele teelt naar bio-akkerbouw rekenen we immers 3 tot 5 jaar.

Uit een recente studie van ‘MarketsAndMarkets’ blijkt dat Europa wereldwijd nog steeds de grootste verbruiker en exporteur van diepvriesgroenten is, gevolgd door Noord-Amerika en Azië. Dat Europa die plaats veroverd heeft, is ongetwijfeld te danken aan de invoering van strenge teelt- en productieprocessen, een strategie voor eerlijke kwaliteit die het imago van de Europese groenten kracht bijzet.

Een duurzame toekomst voor de afzet van Europese plantaardige voeding is bij deze ingezet.

 

 

Editie: 30/04/2019.

Terug naar het overzicht
Terug naar boven
[general.mobile menu.close]