U denkt misschien niet meteen aan vriesverse groenten, kruiden en fruit? Het is nochtans een voor de hand liggende keuze. Vriesverse groenten, kruiden en fruit hebben immers een belangrijke troef: ze behouden maximaal hun voedingswaarde omdat ze meteen na het oogsten worden ingevroren. Daarom is hun kleur, structuur en smaak overwegend rijker dan die van verse groenten en bevatten ze ook meer vitamines.
Ardo‘s vriesverse groenten, kruiden en fruit hebben niet alleen een constante hoge kwaliteit, ze besparen u ook heel wat tijd en energie in de keuken. Ze zijn reeds voorgewassen en voorgesneden en hoeven dus alleen ontdooid, opgewarmd of bereid te worden. Bovendien zijn de producten gemakkelijk portioneerbaar: enkel wat u nodig hebt, de rest kan terug in de diepvries. Geen voedselverspilling dus.
Vriesverse groenten hoeven niet ontdooid te worden voor hun bereiding. Zo behouden ze beter hun textuur en vitaminen.
Om alle vitaminen, mineralen, textuur en de volle smaak van de groenten te bewaren is het belangrijk dat je deze niet te lang kookt, stoomt of bakt.
Vriesverse groenten en fruit hebben een belangrijke troef: ze behouden maximaal hun voedingswaarde omdat ze heel snel na het oogsten worden ingevroren. Daardoor hebben ze een rijkere kleur, textuur en smaak dan de meeste verse producten in de winkel. Bovendien bevatten vriesverse groenten en fruit ook meer vitaminen.
De voedingswaarde van groenten en fruit begint na de oogst meteen af te nemen. Bij verse producten die werden ingevoerd uit andere continenten is het vitaminegehalte op het moment van de aankoop aanzienlijk gedaald. Dit geldt vooral voor seizoensgebonden verse groenten en fruit, zoals bijvoorbeeld bonen die vers uit Kenia worden geïmporteerd. De lange vervoertijd over water, over land en door de lucht tot bij de consument en de opslagtijd voordat het product wordt geconsumeerd, doen de producten heel wat van hun voedingswaarde verliezen.
Dit staat in contrast met vriesverse groenten en fruit die meteen na de oogst worden ingevroren in de fabrieken nabij de velden in het land van oorsprong. Invriezen verzekert een maximaal behoud van de voedingswaarde en geeft de consument de mogelijkheid om op elk moment van het jaar seizoensproducten van topkwaliteit te eten.
Vriesverse groenten bevatten geen conserveringsmiddelen. Ze worden vooraf geblancheerd, zodat de enzymen zich niet verder ontwikkelen. Ze worden als het ware “bevroren” in hun huidige toestand, waardoor bederf ook geen kans krijgt.
Door het blancheren wordt de natuurlijke kleur van de groenten gefixeerd en daardoor intenser. De diepgroene kleur van erwtjes of het oranje van de wortelen wordt niet veroorzaakt door kleurstoffen. Het zijn de natuurlijke pigmenten van deze groenten die optimaal naar boven komen.
Diepvriezen is een industrieel proces waarbij de temperatuur in de kern van de groente zeer snel verlaagt (± 15-20 minuten, afhankelijk van het product) zonder de celstructuur aan te tasten. De vriezer thuis daarentegen, stabiliseert voedingsmiddelen in de staat waarin ze zich bevinden; de temperatuur daalt zeer langzaam (gemiddeld 24 uur, afhankelijk van het product). Dat heeft een negatief effect op de celstructuur, omdat er grote ijskristallen worden gevormd die de textuur van de groenten aantasten, wat ze bij het ontdooien minder knapperig maken. Bij industrieel ultrasnel IQF vriezen wordt dit effect volledig vermeden.
Als je 1kg vriesverse groenten aankoopt, kan je deze 1kg ook volledig benutten. Bij de aankoop van verse groenten heb je echter steeds verlies door het wegsnijden van overtollige, niet-eetbare delen. Onderstaande grafiek geeft weer hoeveel je gemiddeld niet kan gebruiken van verse groenten, maar wat je wel aankoopt.
Ardo voert een strikt beleid tegen het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). We hebben een gedetailleerd programma uitgewerkt om ggo’s te allen tijde uit ons productieproces te weren.
Ardo heeft de volgende maatregelen genomen om te garanderen dat producten 100% ggo-vrij blijven:
• inspecties bij de zaadleveranciers;
• screening van de zaden;
• controle van de geoogste groenten.
Palmolie is op wereldvlak nog steeds de meest gebruikte olie in de voedingsindustrie. Het gebruik ervan stoot op groeiende kritiek en er is veel aandacht voor de ecologische, sociale en economische uitdagingen en risico’s die verband houden met de toeleveringsketen ervan. Betrokken partijen, met name retailers, vragen leveranciers steeds vaker om door de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) gecertificeerde palmolie te gebruiken.